Back

Biography

Marcell Szabo Pianist, Szabó Marcell Zongoraművész

Szabó Marcell 1987-ben született Budapesten, 8 évesen kezdett el zongorázni. Tanulmányait a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában kezdte meg Batke Márta növendékeként. Ekkor ismerkedett meg Csáky Katalin zongoratanárnővel, aki azóta is zenei mentora.
 
Egy évvel később Haydn D-dúr zongoraversenyét játszotta a fertődi Esterházy-kastélyban. A következő években a zeneiskolák között zajló Budapesti Zongoraversnyeken rendre első díjat nyert.
1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, Eckhardt Gábor osztályába. 2004-ben a zágrábi III. Nemzetközi “Zlatko Grgoŝević“ zongoraversenyen második díjat nyert (első helyet nem osztottak ki).
Ugyanebben az évben az I. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen korosztájában első díjat nyert. 2005-ben elnyerte a Zeneakadémia Előkészítő Tagozat legjobbjának ítélt Bíró Sári emlékdíjat. 2006-ban felvételt nyert a Zeneakadémia zongora szakára, ahol Kemenes András és Nádor György növendékeként folytatta tanulmányait. 2007-ben a Zeneakadémián megrendezett XIV. Földes Andor Zongoraversenyen első díjat nyert. 2008-ban Japánban a IV. Nagoyai Zongoraversenyen a döntőben Liszt Esz-dúr zongoraversenyével különdíjat vihetett haza. 2010 tavaszán a IV. Nemzetközi Bartók Zongoraversenyen III. díjat nyert Szegeden, elnyerve a kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat is.

A 2010/2011-es tanévben a Brüsszeli Királyi Akadémia vendéghallgatója volt, ahol tanára Jan Michiels volt. 2012-ben szerezte meg diplomáját, majd ugyenebben az évben az V. Budapesti Nemzetközi Zongoraversenyen III. díjat nyert a felnőtt korcsoportban, elnyerve a legjobb Liszt-műnek járó különdíjat is. Szintén ebben az évben nyert felvételt a Zeneadémia Doktor Iskolájába. 2014-ben három verseny díjazottja: a VI. Nemzetközi Bartók Zongoraversenyen I. díjat nyert, mindemelett megnyerte a zenekar különdíját és a kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat is; a XXXIII. Delia Steinberg Nemzetközi Zongoraversenyen III. díjat nyert Madridban, majd a XVI. Nemzetközi Ile de France Zongoraversenyen I. díjat nyert Párizsban, számos franciaországi koncertmeghívással egyetemben. 2015-ben a Kocsis Zoltán elnökségével felállított bizottság őt válaszotta meg a Zeneakadémia Karrieriroda egyik művészének. Ugyanebben az évben a XX. Nemzetközi Carl Filtsch Zongoraversenyen II. díjat nyert Erdélyben. 2016-ban Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjban részesült, és beválogatták a New York Concert Artists verseny new yorki elődöntőjébe, miután 6 városból, több mint százötven zongorista közül kiválasztották. 2017-ben ismét Fischer Annie ösztöndíjban részesült és ebben az évben adta debütáló koncertjét a Művészetek Palotájában Rachmaninov 2. zongoraversenyével.

Részt vett Dmitrij Bashkirov, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Bogányi Gergely, Falvai Sándor, Szokolay Balázs, Jan Michiels, Gottlieb Wallisch, Maurizio Moretti mesterkurzusain, s fellépett Magyarországon kívűl Bécs, Pozsony, Párizs, Madrid, Nagoya, Hamburg, Brüsszel és Luxembourg koncerttermeiben. 


Top